Mak polny [Papaver rhoeas]

Mak polny – charakterystyka

Mak polny to roślina jednoroczna lub dwuletnia, wydzielająca sok mleczny, kiełkująca na jesień i wiosnę.

Jak rozpoznać mak polny?

Mak polny ma wąskie, lancetowate i zaostrzone liścienie. Pierwsze liście są całobrzegie, z ogonkiem, nieowłosione, a następne karbowane, szczeciniasto owłosione i pierzastodzielne. Górne liście są najczęściej trzy – częściowe, siedzące. Kwiaty najczęściej są barwy czerwonej, pojedynczo umieszczone na łodydze, z reguły z ciemną plamą w środku. Łuskowate działki kielicha opadają podczas kwitnienia.

Jak wygląda mak polny?

Mak polny ma charakterystyczną, owłosioną łodygę z pierzastodzielnymi, karbowanymi liściami. Na jednej łodydze wyrasta jeden duży kwiat barwy czerwonej z torebką nasienną w środku.

Okres i miejsce występowania maku polnego

Mak polny lubi świeżo uprawione, dobrze zaopatrzone w wodę, bogate w wapń i azot gleby gliniaste i ilaste.

Kiedy może się pojawić mak polny?

Kiełkowanie maku polnego następuje w temperaturze 2–13°C.

Mak polny – szkodliwość

Mak polny jest szczególnie szkodliwy w formie ozimej. W zielonej paszy może szkodzić zwierzętom. W okresie kwitnienia utrudnia przeprowadzenie oprysku insektycydowego ze względu na obecność pszczół.

Mak polny – zapobieganie

Rozwojowi maku polnego można zapobiegać, stosując zrównoważone nawożenie oraz wysiewając wyłącznie kwalifikowany materiał siewny, wolny od agrofagów.

Mak polny – zwalczanie

Zwalczanie maku polnego polega na stosowaniu herbicydów dobranych odpowiednio do chwastu i uprawy.

Skuteczne środki do zwalczania maku polnego

Herbicydy na mak polny różnią się składem w zależności od uprawy, do jakiej są przeznaczone. Przykładowo mak polny w zbożach zwalcza się substancjami z grupy triazolopirymidyn.

Jakie uprawy zasiedla mak polny?

Mak polny pojawia się zazwyczaj w uprawach zbóż ozimych i jarych oraz rzepaku.

Mak polny – cykl rozwojowy

Torebka nasienna maku polnego, zwana makówką, jest odwrotnie jajowata i zaokrąglona przy podstawie. U każdej rośliny zawiera od 10 000 do 20 000 nasion. Są one nerkowate, o powierzchni siateczkowatej z zagłębieniami, ciemnobrązowe. Zachowują w glebie zdolność kiełkowania ok. 50 lat. Po zabiegach uprawowych związanych z odwracaniem wierzchnich warstw gleby dochodzi do masowego wzrostu maku polnego.

Jakie są przyczyny występowania maku polnego?

Mak polny wschodzi na glebach zasobnych w azot i wapń, często w efekcie niewłaściwego nawożenia.

Jakie są skutki rozwoju maku polnego?

Mak polny, ze względu na duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, stanowi wysoką konkurencję dla roślin uprawnych.

Top