Chwościk soi [Cercospora sojina]

Znaczenie

Szerokie rozpowszechnienie w głównych rejonach uprawy soi. Infekcje grzybem Cercospora sojina mogą powodować znaczne straty w plonie.

Występowanie

Podczas całego okresu wegetacji przy ciepłej i wilgotnej pogodzie. Brak opadów i niska wilgotność powietrza w znacznym stopniu hamują rozwój choroby.

Rozpoznawanie

Okres inkubacji grzyba jest stosunkowo długi i wynosi około 2 tygodnie, dlatego też początkowo objawy choroby nie są widoczne gołym okiem. Głównym źródłem zakażenia chorobą są pozostawione na polu porażone resztki pożniwne. Najbardziej narażone na infekcje są młode, rozwijające się liście. Początkowo na liściach można zaobserwować dość drobne plamy, które z czasem zlewają się w większe. Początkowo szary, a następnie biały środek otacza czerwono-brunatna obwódka, która z czasem ciemnieje. Objawy choroby mogą pojawiać się również na łodygach oraz strąkach.

Przenoszenie patogenów może odbywać się poprzez materiał siewny ale również prze glebę, ponieważ zarodniki mogą przetrwać na resztkach pożniwnych.

Wzmożone występowanie

  • zaniedbania w zagospodarowaniu resztek pożniwnych,
  • zainfekowany materiał siewny,
  • zbyt głęboki, zbyt wczesny, a także zbyt gęsty siew,
  • uprawa na mało przewiewnym stanowisku, nie odpowiednim do uprawy soi lub w zagłębieniach terenu,
  • wysoka wilgotność gleby,
  • zaniechanie szczepienia nasion.

Agrotechniczne działania zapobiegawcze

  • staranne przyoranie resztek pożniwnych,
  • stosowanie kwalifikowanego, zaprawionego materiału siewnego,
  • zakładanie plantacji na glebach, które odpowiadają wymaganiom soi,
  • szczepienie nasion,
  • dobór odmian odpornych na choroby.

Top