Gorczyca polna [Sinapis arvensis]

Jednoroczna roślina jara, z krótkim korzeniem palowym. Preferuje dobre, bogate w wapń gleby dobrze zaopatrzone w składniki pokarmowe.

Występowanie

Zboża jare, rzepak jary, rośliny strączkowe.

Opis rośliny

Liścienie odwrotnie sercowate, szerokie, silne, wcięte na wierzchołku, z ogonkiem. Liście jajowato wydłużone, dolne z ogonkami, wcięte; górne najczęściej bez ogonków (siedzące), ząbkowane.

Kwiaty siarkowożółte, działki kielicha ułożone poziomo (ważna cecha różnicująca od rzodkwi świrzepy: rzodkiew podnosi, gorczyca opuszcza działki kielicha).

Łuszczyny wielonasienne, między nasionami przewężone i łamiące się.

Nasiona kuliste, gładkie, czarnobrązowe i ze względu na zawartość oleju zachowują długo w glebie zdolność kiełkowania (ponad 35 lat).

Jedna roślina wytwarza około 1000 nasion. Temperatura kiełkowania 2-25°C.

Top