Mak [Papaver sp.]
Mak to rodzaj roślin z rodziny makowatych zawierający zależnie od opracowań od 70 do 100 gatunków. W Polsce powszechnie występuje mak polny [Papaver rhoeas], który w uprawach rolniczych jest chwastem o dużym znaczeniu.
Mak – zagrożenia
Maki kiełkują jesienią i wiosną już w temperaturze +1°C. Preferują gleby ilaste i gliniaste, bogate w wapń i substancje odżywcze. Masowe występowanie tych roślin w uprawie pszenicy może prowadzić do znaczącego spadku plonu. Dodatkowo mąka zanieczyszczona nasionami maku szybko ulega zepsuciu.
Zwalczanie maku w warunkach polowych
Maki stanowią znacząca konkurencję dla roślin uprawnych, dlatego ich zwalczanie powinno się rozpocząć jak najszybciej. Ze względu na dostępność herbicydów zwalczanie maków na plantacjach zbóż nie stanowi problemu. Nieco trudniej wyeliminować mak w rzepaku.
Uprawa maku w Polsce
Pomimo że mak traktowany jest jako chwast, jest to także roślina uprawiana na potrzeby przemysłu spożywczego i zielarskiego. W tym celu uprawia się niskomorfinową odmianę maku lekarskiego. Jest ona regulowana przez państwo i wymaga spełnienia odpowiednich warunków oraz uzyskania wpisu w rejestrze maku.