Serifel®

Zwalczaj choroby biologicznie i skutecznie!

Serifel®

Zwalczaj choroby biologicznie i skutecznie!


Zalety produktu Serifel®

  • Stosuj pewną, naturalną ochronę przeciw szarej pleśni i nie tylko!
  • Produkuj czyste i zdrowe owoce bez nalotu i pozostałości!
  • Korzystaj z niskiej dawki i wygodnego opakowania!
  • Uniezależnij się od pogody, stosując w szerokim zakresie temperatur!

Szczegóły

Ogólne

Nazwa Serifel®
Formulacja Proszek do sporządzania zawiesiny wodnej (WP)
Substancja biologicznie czynna: Bakteria Bacillus smyloliquefaciens szczep MBI600 – 11%
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 55 - 89 Max. 6 zab
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 51 - 89 Max. 6 zab
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 55 - 89 Max. 6 zab
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 55 - 89 Max. 6 zab
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 10 - 49 Max. 6 zab
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 10 - 49 Max. 6 zab
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 55 - 89 Max. 6 zab
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 55 - 89 Max. 6 zab
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 10 - 49 Max. 6 zab
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 10 - 49 Max. 6 zab
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 55 - 89 Max. 6 zab
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 51 - 89 Max. 6 zab
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 51 - 89 Max. 6 zab
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 10 - 49 Max. 6 zab
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 10 - 49 Max. 6 zab
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 10 - 49 Max. 6 zab
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 10 - 49 Max. 6 zab
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 10 - 49 Max. 6 zab
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 10 - 49 Max. 6 zab
Szara pleśń
Dawka Czas stosowania Max. liczba zabiegów w sezonie
0,5 kg/ha BBCH 55 - 89 (pod osłonami); BBCH 61 - 89 (uprawa polowa) Max. 6 zab

Ogólne

Nazwa Serifel®
Formulacja Proszek do sporządzania zawiesiny wodnej (WP)
Substancja biologicznie czynna: Bakteria Bacillus smyloliquefaciens szczep MBI600 – 11%
Back
Agrest - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 55 - 89
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Back
Bakłażan uprawiany pod osłonami - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 51 - 89
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Back
Biała porzeczka - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 55 - 89
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Back
Borówka - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 55 - 89
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Back
Cykoria - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 10 - 49
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 10 - 49
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Back
Czarna porzeczka - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 55 - 89
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Back
Czerwona porzeczka - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 55 - 89
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Back
Endywia uprawiana pod osłonami - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 10 - 49
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 10 - 49
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Back
Malina - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 55 - 89
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Back
Papryka (w uprawie pod osłonami) - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 51 - 89
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Back
Pomidor (w uprawie pod osłonami) - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 51 - 89
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Back
Rukola - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 10 - 49
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 10 - 49
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Back
Sałata (w uprawie pod osłonami) - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 10 - 49
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 10 - 49
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Back
Szpinak - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 10 - 49
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 10 - 49
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab
Back
Truskawka - Szara pleśń
Dawka
0,5 kg/ha
Czas stosowania
BBCH 55 - 89 (pod osłonami); BBCH 61 - 89 (uprawa polowa)
Max. liczba zabiegów w sezonie
Max. 6 zab

Dlaczego Serifel®?

Biologiczny fungicyd Serifel® umożliwia produkcję owoców jagodowych i warzyw najwyższej jakości, cechujących się możliwie niskim poziomem pozostałości lub ich brakiem. Chroni uprawy przed takimi chorobami jak szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, alternarioza, zielona pleśń i wiele innych.

Zabezpiecz uprawy naturalnie z Serifel®

Środek biologiczny Serifel® zakłóca kiełkowanie zarodników, hamuje rozwój grzybni oraz wytwarza substancje antagonistyczne wobec patogena. Można go stosować zarówno przed zbiorami, jak i w trakcie. Naturalny skład sprawia, że owoce i warzywa nie wymagają zachowania okresu karencji po aplikacji. Są również wolne od pozostałości i zabrudzeń.

Serifel® – trójtorowy mechanizm działania

Substancją czynną środka Serifel® jest pożyteczna bakteria naturalnie występująca w przyrodzie – Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI600. Zapewnia ona ochronę upraw na 3 płaszczyznach.

Serifel® niszczy zarodniki i strzępki poprzez tworzenie fizycznych uszkodzeń w błonach komórkowych patogenów.
Środek biologiczny rozwija się na powierzchni rośliny, namnażając komórki produkujące metabolity, które rozprzestrzeniają się, tworząc „strefę wyłączenia”, gdzie zarodniki patogenów nie mogą kiełkować, a ich komórki rosnąć i namnażać się.

Biologiczny fungicyd Serifel® kolonizuje przestrzeń na roślinie jako pierwszy, wyłączając patogeny z powierzchni;

Serifel® wyczerpuje zapasy składników odżywczych na powierzchni rośliny, ograniczając patogenom dostęp do pokarmu.

Szara pleśń w uprawach jagodowych - pod osłonami i w gruncie – pokonaj ją z Serifel®

Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest jedną z najczęstszych i najpoważniejszych chorób truskawki, maliny, borówki i innych roślin jagodowych. Poważne infekcje mogą wystąpić w pobliżu zbiorów. W wilgotnych warunkach 80-90% kwiatów i owoców może zostać zniszczonych w niechronionych uprawach.

Preparat biologiczny Serifel® skutecznie radzi sobie z ochroną upraw jagodowych przed tą chorobą.

Serifel® w uprawach owocowych

Serifel® można stosować także do ochrony plantacji przed szarą pleśnią, zgnilizną twardzikową oraz zieloną pleśnią w uprawach:

Czereśni;

Wiśni;

Śliwy;

Moreli;

Brzoskwini;

Nektaryny.

Serifel® w uprawach warzywniczych - pod osłonami i w gruncie

Serifel® można stosować także do ochrony plantacji przed szarą pleśnią, zgnilizną twardzikową oraz zieloną pleśnią w uprawach:

  • pomidora;
  • papryki;
  • bakłażana;
  • sałaty;
  • szpinaku,
  • pieczarek,
  • ogórka;
  • cukini;
  • kapusty;
  • brokuła;
  • kalafiora;
  • rzodkiewki;
  • rzodkiewki;
  • cebuli;
  • czosnku.

Serifel® w uprawach rolniczych

Serifel® można stosować także do ochrony plantacji przed szarą pleśnią, zgnilizną twardzikową oraz zieloną pleśnią w uprawach:

  • Soi;
  • Grochu;
  • Fasoli;
  • Sorgo.

Stosowanie zapobiegawcze preparatu Serifel® blokuje rozwój szarej pleśni (Botrytis cinerea) na liściach i owocach warzyw psiankowatych. Uzupełnia on program ochrony warzyw przed chorobami, zapewniając większą elastyczność na krótko przed zbiorem. Biologiczny fungicyd można stosować do 6 razy w sezonie – od fazy rozwoju kwiatostanu do fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 51–89).

Sałaty dotknięte przez szarą pleśń (Botrytis cinerea) i zgniliznę twardzikową (Sclerotinia sp.) mają obniżoną wartość handlową lub wymagają dodatkowego czyszczenia. Zapobiegawcze stosowanie środka na szarą pleśń Serifel® w programach ochrony przed zbiorami i w ich pobliżu umożliwia produkcję zdrowej sałaty, cechującej się możliwie najniższymi pozostałościami.

Biologiczny fungicyd Serifel® można stosować do 6 razy w sezonie – od fazy widocznego punktu wzrostu pierwszego liścia właściwego do osiągnięcia typowej wielkości, kształtu główek/liści (BBCH 10–49).


Zielona pleśń (Trichoderma aggressivum) jest jedną z najgroźniejszych chorób pieczarki, niemal zawsze łącząca się z mniejszą lub większą obniżką plonu, a nierzadko z jego całkowitą utratą.

Biologiczny fungicyd Serifel® skutecznie chroni przed tą chorobą. Środek należy zastosować poprzez nasączenie podłoża w trakcie jego przygotowania – w dawce 2,5 g/100 kg podłoża.

Czynniki wpływające na skuteczność biofungicydu Serifel®

Serifel® produkuje największe ilości surfkatyny we wszystkich testowanych temperaturach.

Biologiczny środek grzybobójczy Serifel® produkuje najwięcej ituryny w umiarkowanej temperaturze i jak jedyny produkuje ją w warunkach niższych temperatur.

Pytania i odpowiedzi

Serifel® to biologiczny fungicyd, który zakłóca kiełkowanie zarodników, hamuje rozwój grzybni patogena oraz wytwarza przeciwgrzybowe metabolity.

Preparat mikrobiologiczny Serifel® zawiera pożyteczną bakterię naturalnie występująca w przyrodzie – Bacillus amyloliquefaciens, która chroni uprawy przed chorobami grzybowymi.

Serifel® działa trzytorowo, chroniąc uprawy przed szerokim spektrum chorób grzybowych. Po aplikacji nie jest wymagany okres karencji, a owoce i warzywa nie wykazują pozostałości.

Biologiczny fungicyd Serifel® jest przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnego lub ciągnikowego opryskiwacza polowego lub ręcznego opryskiwacza plecakowego, a w przypadku pieczarki należy dodać przygotowany roztwór w czasie przygotowywania podłoża, po zastosowaniu dokładnie wymieszać z podłożem.

Zalecana dawka środka biologicznego Serifel® wynosi 0,5 kg/ha, a w przypadku pieczarki uprawianej w pomieszczeniach – 2,5 g/100 kg podłoża.

Preparat mikrobiologiczny Serifel® należy stosować zapobiegawczo – przed wystąpieniem pierwszych objawów choroby.

Preparat Serifel® jest przeznaczony do ochrony fungicydowej truskawki w uprawie polowej, porzeczki, agrestu, maliny i borówki w uprawie w szklarni i pod osłonami, sałaty głowiastej, roszponki, cykorii sałatowej, endywii, szpinaku, gorczycznika wiosennego, sałaty kompasowej, pieprzycy siewnej i rokietty siewnej w uprawie w szklarni i pod osłonami, pomidora, papryk i bakłażana w uprawie w szklarni i pod osłonami, a także pieczarki w pomieszczeniach i roślin ozdobnych cebulowych i bulwiastych w uprawie polowej.

Ponadto środek stosować można w następujacych uprawach:

  • Pszenica orkisz
  • Mak lekarski, len zwyczajny uprawiany na nasiona, gorczyca biała, rzepak jary, słonecznik zwyczajny
  • Konopie siewne uprawiane na włókno, len zwyczajny uprawiany na włókno
  • Koniczyna, lucerna, nostrzyk biały, bobik, łubin wąskolistny, łubin biały, łubin żółty, wyka siewna, seradela, esparceta siewna uprawiane na nawóz zielony
  • Gryka zwyczajna
  • Chmiel
  • Groch zwyczajny polny, groch zwyczajny siewny, groch zielony cukrowy, groch zielony łuskowy, soczewica jadalna, ciecierzyca pospolita, fasola zwyczajna, fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, bób, łubin wąskolistny, łubin żółty, łubin biały
  • Soja
  • Miskant
  • Sorgo zwisłe
  • Proso zwyczajne
  • Cykoria sałatowa (w uprawie polowej)
  • Cykoria sałatowa (przechowywanie korzeni przed rozpoczęciem pędzenia; pędzenie)
  • Cykoria korzeniowa (w uprawie polowej)
  • Sałata, endywia, szpinak, burak liściowy, portulaka warzywna, cykoria sałatowa, roszponka
  • warzywna, rukola (w uprawie polowej)
  • Sałata głowiasta, endywia, szpinak, burak liściowy, portulaka warzywna, cykoria sałatowa,
  • roszponka warzywna, rukola – produkcja rozsady (uprawa pod osłonami)
  • Sałata, endywia, szpinak, cykoria sałatowa, roszponka warzywna, rukola (uprawa pod osłonami)
  • Burak liściowy, portulaka warzywna (uprawa pod osłonami)
  • Arbuz, melon, dynia zwyczajna (uprawa pod osłonami)
  • Ogórek, cukinia (uprawa pod osłonami)
  • Ogórek, cukinia, dynia zwyczajna, melon (w uprawie polowej)
  • Kapusta głowiasta, kapusta brukselka, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż - produkcja rozsady
  • (uprawa pod osłonami)
  • Kapusta głowiasta, kapusta brukselka, kapusta pekińska, jarmuż (w uprawie polowej)
  • Kalarepa (w uprawie polowej)
  • Kalafior, brokuł (w uprawie polowej)
  • Rzodkiew, rzodkiewka (w uprawie polowej)
  • Rzodkiew, rzodkiewka (uprawa pod osłonami)
  • Pietruszka, pasternak zwyczajny (w uprawie polowej)
  • Brukiew, topinambur, seler korzeniowy, skorzonera, salsefia, chrzan pospolity (w uprawie
  • polowej)
  • Cebula (w uprawie polowej)
  • Czosnek pospolity, szalotka (w uprawie polowej)
  • Cebula siedmiolatka, por (w uprawie polowej)
  • Szparagi (w uprawie polowej)
  • Seler naciowy (w uprawie polowej)
  • Karczoch zwyczajny, karczoch hiszpański (w uprawie polowej)
  • Rabarbar (w uprawie polowej)
  • Fenkuł (w uprawie polowej)
  • Pigwa pospolita, nieszpułka zwyczajna
  • Grusza
  • Czereśnia, wiśnia, śliwa, morela
  • Brzoskwinia, nektaryna
  • Porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, agrest, borówka wysoka, borówka, brusznica, borówka czarna, żurawina, jagoda kamczacka, róża z przeznaczeniem na jadalne kwiaty i owoce (w uprawie polowej)
  • Morwa, aktinidia ostrolistna, aktinidia pstrolistna, bez czarny, aronia, rokitnik zwyczajny (w uprawie
  • polowej)
  • Malina, jeżyna (w uprawie polowej)
  • Malinojeżyna (w uprawie polowej)
  • Winorośl (uprawa pod osłonami)
  • Winorośl (w uprawie polowej)
  • Leszczyna pospolita, kasztan jadalny, orzech włoski
  • Rośliny zielarskie (w uprawie polowej)
  • Rośliny zielarskie (uprawa pod osłonami)
  • Rośliny szkółkarskie ozdobne, rośliny szkółkarskie leśne (uprawa pod osłonami)
  • Rośliny ozdobne cebulowe i bulwiaste (uprawa pod osłonami)
  • Rośliny ozdobne cebulowe i bulwiaste (w uprawie polowej)
  • Rośliny ozdobne - byliny (uprawa pod osłonami)
  • Rośliny ozdobne - byliny (w uprawie polowej)
  • Rośliny ozdobne - rośliny doniczkowe, rośliny na kwiat cięty oraz zieleń ciętą, rośliny pnące,
  • wrzosy, róże, ozdobne krzewy liściaste i iglaste, ozdobne drzewa iglaste i rośliny żywopłotowe (w uprawie polowej)
  • Plantacje drzewek bożonarodzeniowych (w uprawie polowej)
  • Rośliny szkółkarskie leśne (w uprawie polowej)
  • Plantacje traw uprawianych na nasiona (z wyjątkiem życicy trwałej)

Okres karencji w przypadku stosowania biologicznego fungicydu Serifel® nie jest wymagany.

Preparat mikrobiologiczny Serifel® chroni rośliny przed szarą pleśnią, zieloną pleśnią i zgnilizną twardzikową.

Preparat na mączniaka Serifel® jest dostępny w opakowaniu o pojemności 0,5 kg.

Koszt Serifel® może wahać się w zależności od dystrybutora. Dokładną cenę można poznać, kontaktując się z przedstawicielem handlowym .

Preparat mikrobiologiczny Serifel® można zakupić u autoryzowanych dystrybutorów. Ich liste znaleźć można tutaj .

Top