BASF Agricultural Solutions

basf silni razem
Rozwiązania dla Rolnictwa

Parch jabłoni [Venturia inaequalis]

Występowanie i znaczenie

Szerokie rozpowszechnienie w głównych rejonach uprawy jabłoni. Infekcje powodowane przez Venturia inaequalis mogą powodować znaczne straty w plonie nawet do 50%, a także przyczyniają się do przedwczesnego opadania zawiązków owoców oraz liści, osłabiając drzewa i obniżając ich odporność na niskie temperatury oraz na inne choroby i szkodniki. Sprawca choroby może powodować straty również w przechowalniach.

Okres wykrywania

Infekcje pojawiają się podczas całego sezonu wegetacyjnego – najczęściej od maja do października, przy wysokiej wilgotności względnej powietrza oraz utrzymującej się przez dłuższy czas temperaturze w przedziale od 18°C do 24°C. W optymalnej temperaturze do infekcji wymagane jest tylko 9 godzin wilgotności liści, z kolei w niższych temperaturach czas potrzebny do skutecznej infekcji wydłuża się do 12–28 godzin wilgotności liści. Konidia do kiełkowania potrzebują również wody.

Obraz choroby

Pierwsze objawy choroby widoczne są na liściach w maju. Na ich górnej stronie zaobserwować można plamy koloru oliwkowego, które pokryte są nalotem grzybni z widocznymi zarodnikami konidialnymi. Wraz z dalszym rozwojem choroby plamy na liściach zmieniają barwę na brunatną, a tkanka w ich obrębie najczęściej zamiera i wykrusza się. Porażeniu ulegają również zawiązki owoców oraz owoce. Objawy choroby na owocach widoczne są w postaci ciemnych plam różnej wielkości. Porażone liście oraz zawiązki owoców przedwcześnie opadają, a owoce korkowacieją i pękają. Niekiedy porażeniu mogą ulegać również ogonki liściowe oraz pędy. Mechanizm obronny roślin polega na wytwarzaniu korowych pierścieni wokół zmian, aby zapobiec dalszej inwazji tkanki przez grzyby. Owoce, które uległy porażeniu znacznie gorzej się przechowują, a bardzo często w ogóle nie nadają się do przechowywania. W przypadku porażenia owoców przed zbiorem rozwój choroby możliwy jest również w przechowalniach, a jej objawy widoczne są wówczas w postaci drobnych plam koloru czarnego.

Sprawca choroby zimuje w postaci niedojrzałych owocników w zainfekowanych, opadłych liściach lub w zmianach powstałych na gałęziach oraz w uszkodzonych tkankach kory.

Wzmożone występowanie

  • porażone sadzonki drzew,
  • pozostawienie opadłych liści, będących źródłem infekcji,
  • zbyt duże zagęszczenie w obrębie korony drzew,
  • nieracjonalne nawożenie sadów.

Agrotechniczne działania zapobiegawcze

  • usuwanie i niszczenie opadłych liści, na których zimuje patogen, mające na celu ograniczenie wystąpienia infekcji pierwotnych,
  • przy dużym nasileniu choroby – usuwanie porażonych gałęzi i pędów,
  • unikanie stanowisk wilgotnych i narażonych na występowanie mgieł przy zakładaniu sadów,
  • sadzenie zdrowych drzewek,
  • regularne przeprowadzanie cięcia prześwietlającego w celu zapewnienia dobrej cyrkulacji powietrza, co przyspiesza wysychanie mokrych pędów i liści,
  • odpowiednie nawożenie sadów, które zapewnia roślinom składniki niezbędne do ich prawidłowego wzrostu i rozwoju, uodparniając je jednocześnie na infekcję,
  • wybór odmian odpornych lub mało wrażliwych na chorobę.

Top