Fuzarioza [Fusarium sp.]




Występowanie i znaczenie
Szerokie rozpowszechnienie w głównych rejonach uprawy zbóż. Infekcje fuzariozą mogą powodować znaczne straty w plonie i tworzyć na ziarnie zbóż wysoko toksyczne trucizny (mykotoksyny).
Okres wykrywania
Podczas całego okresu wegetacji.
Obraz choroby
Już przy wschodach siewek pokazują się luki w łanie, a na pochwach liściowych i korzeniach porażonych roślin występują podłużne brązowawe plamy. W stadium krzewienia – wyraźne zbrązowienie podstawy pochwy liściowej, a następnie podstawy źdźbła. Infekcje mogą przenikać
przez tkanki źdźbła; we wnętrzu znajduje się wówczas luźna, różowa grzybnia. Dochodzi do pogorszenia wzrostu, przedwczesnego dojrzewania roślin, a przy silnym porażeniu do wylegania i obumierania roślin. Porażone kłosy lub ich części są często obciągnięte warstwą zarodników o barwie
łososiowej. Istniejące ziarna są w przypadku wczesnej infekcji często źle wykształcone i posiadają czerwonawe zabarwienie.
Przenoszenie patogenów może się odbywać poprzez materiał siewny, może jednak także wychodzić z gleby, ponieważ zarodniki potrafią przetrwać na resztkach pożniwnych.
Wzmożone występowanie
- jednostronny płodozmian zbożowy (także kukurydza),
- zainfekowany materiał siewny,
- resztki pożniwne,
- za duża gęstość siewu.
Agrotechniczne działania zapobiegawcze
- staranne przyoranie słomy zbóż i kukurydzy,
- stosowanie zaprawionego materiału siewnego,
- rozszerzenie płodozmianu,
- dobór odmian.