BASF Agricultural Solutions

Praca rolnika teraz jeszcze cenniejsza

Dlaczego
#PotrzebujemyRównowagi

>>Sprawdź<<

praca rolnika jeszcze ważniejsza
Rozwiązania dla Rolnictwa

Parch gruszy [Venturia pyrina]

Występowanie i znaczenie

Szerokie rozpowszechnienie w głównych rejonach uprawy gruszy. Infekcje wywołane przez Venturia pirina mogą powodować znaczne straty w plonie nawet do 50%, a także przyczyniają się do przedwczesnego opadania liści, osłabiając drzewa i obniżając ich odporność na niskie temperatury oraz na inne choroby i szkodniki.

Okres wykrywania

Infekcje mogą pojawiać się podczas całego sezonu wegetacyjnego, szczególnie przy wysokiej wilgotności powietrza i utrzymującej się ciepłej aurze z temperaturą od 17°C do 23°C. Zarodniki do kiełkowania potrzebują utrzymującej się na liściach wody przez okres przynajmniej 8-10 godzin. Dlatego choroba może atakować drzewa w momencie, kiedy sezon wegetacyjny rozpoczął się wcześniej, a wiosna była wilgotna i deszczowa. Zarodniki konidialne dokonują wtórnego porażenia aż do końca września.

Obraz choroby

Objawy choroby są widoczne na wszystkich nadziemnych częściach drzew. Początkowo można zaobserwować je w postaci oliwkowych plam o niewielkich rozmiarach, które pojawiają się na spodniej stronie liści, wzdłuż nerwów. Wraz z rozwojem choroby plamy zwiększają swoją powierzchnię i brunatnieją, pokrywając również zewnętrzną stronę liści. Na powierzchni plam można zaobserwować delikatny i ciemnoszary nalot. Brunatne plamy są widoczne również na zawiązkach owocowych oraz na młodych owocach. Porażone zawiązki owoców oraz młode owoce przedwcześnie opadają z drzew, nie rozwijając się i nie dojrzewając. Sprawca choroby może się rozwijać również na starszych owocach, na których pojawiają się brunatne, korkowate plamy, przez co owoce tracą swoją wartość handlową. Sprawca choroby może się rozwijać również na młodych pędach, gdzie powstają plamy podobne do plam pojawiających się na liściach. W kolejnym sezonie wegetacyjnym w miejscu wystąpienia plam można zaobserwować spękania kory oraz rany i nekrozy.

Źródłem infekcji są zimujące i rozwijające się na opadłych liściach organy przetrwalnicze, które już wczesną wiosną wytwarzają zarodniki workowe. Źródłem zakażenia są również konidia i grzybnie, które zimują w pędach, pąkach oraz w uszkodzonych tkankach kory.

Wzmożone występowanie

  • porażone sadzonki drzew,
  • duże zagęszczenie gałęzi w koronie drzew,
  • pozostawienie opadłych liści, będących źródłem infekcji,
  • niewłaściwe nawożenie sadów,
  • zakładanie sadów na stanowiskach wilgotnych, gdzie często występują mgły.

Agrotechniczne działania zapobiegawcze

  • usuwanie i niszczenie opadłych liści z drzew, ograniczające możliwość wystąpienia infekcji pierwotnych,
  • przy dużym nasileniu choroby usuwanie porażonych gałęzi i pędów,
  • systematyczne przeprowadzanie cięcia prześwietlającego, które zapewnia lepszy przepływ powietrza pomiędzy gałęziami,
  • unikanie stanowisk wilgotnych i narażonych na występowanie mgieł przy zakładaniu sadów,
  • sadzenie zdrowych drzewek,
  • odpowiednie nawożenie sadów, które zapewnia roślinom składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju, uodparniając je jednocześnie na infekcję i sprzyjając łatwiejszej regeneracji,
  • wybór odmian odpornych lub mało wrażliwych na chorobę.

Top