Mączniak prawdziwy zbóż i traw [Blumeria graminis]

Występowanie i znaczenie

Powszechnie występująca choroba liści jęczmienia i pszenicy, ale porażająca także żyto i owies. Wzmożone występowanie, przy zbyt gęstych łanach, gdzie występuje słaba cyrkulacja powietrza i wysoka jego wilgotność.

Okres wykrywania

Po wschodach aż do dojrzałości.

Obraz choroby

Na pochwach i blaszkach liści początkowo biała podu szka grzyba, zagęszczająca się później do mączystej, ścieralnej, watowatej powłoki. Jeśli grzybnię się zmyje, pozostają nieswoiste, brązowawe plamy martwicowe. Starsze skupienia mączniaka stają się kożuchowatymi, szarobrązowymi powłokami, na których pod koniec wegetacji pojawiają się małe owocnie. Miejsca porażenia żółkną i później obumierają. Grzyb mączniaka może przechodzić na kłosy. Silnie pogarsza to wykształcanie ziaren i masę 1000 sztuk ziaren.

Wzmożone występowanie

– zbyt wczesny wysiew odmian ozimych, zbyt wczesny wysiew odmian jarych,

– uprawa podatnych odmian,

– łany nadmiernie odżywione na skutek wysokiego nawożenia N.


Możliwość pomylenia

Niewielka wskutek charakterystycznych objawów.

Agrotechniczne działania zapobiegawcze

– stosowanie odmian odpornych,

– harmonijne odżywia nieroślin,

– staranne przyoranie resztek pożniwnych,

– dobre zaopatrzenie w potas.

Top