BASF Agricultural Solutions

OCHRONA PLUS = skuteczne produkty

PLUS rabat od BASF

Sprawdź

Rozwiązania dla Rolnictwa

Septorioza [Septoria sp.]

Występowanie i znaczenie

Szerokie rozpowszechnienie w głównych rejonach upraw rolniczych, ozdobnych oraz leśnych. Infekcje powodowane przez Septoria sp. mogą powodować znaczne straty w plonie nawet do 30% i pogarszać jakość ziarna w przypadku zbóż (mniejsze, słabsze i lżejsze ziarno).

Okres wykrywania

Podczas całego okresu wegetacji, zwłaszcza przy długo utrzymującej się wysokiej wilgotności powietrza, oraz przy temperaturze powietrza na poziomie ok. 15°C.

Obraz choroby

Pierwsze objawy septoriozy widoczne są już w stadium siewek w postaci brunatnoszarych plam na liścieniach i liściach siewek, gdzie po kilku tygodniach na blaszkach i ogonkach liściowych zainfekowanych roślin pojawiają się ciemnobrunatne owocniki grzyba (piknidia). Główne objawy choroby widoczne są przede wszystkim na liściach w niemal każdej fazie wzrostu w postaci plam. Plamy początkowo występują oddzielnie, jednak z czasem zlewają się ze sobą, zajmując większą część powierzchni liścia. Plamy mogą być okrągławe, wielokątne lub elipsoidalne. Bardzo często posiadają nieco ciemniejszą obwódkę. W miarę rozwoju choroby pojawiają się nekrozy tkanek liści, w wyniku czego plamy ciemnieją, przybierając barwę od żółtej do rudej, brunatnej lub brązowoczarnej. Liście, które uległy porażeniu żółkną. W wyniku dalszego rozwoju choroby dochodzi do przedwczesnego zamierania liści, które uniemożliwia roślinom dalszy wzrost i rozwój.

Septoriozę powodują grzyby, które zimują w resztkach pożniwnych, a ich zarodniki przenoszone są wraz z kroplami deszczu.

Wzmożone występowanie

  • jednostronny płodozmian zbożowy (także kukurydza),
  • zainfekowany materiał siewny,
  • pozostawione na polu resztki pożniwne,
  • za duża gęstość siewu.

Agrotechniczne działania zapobiegawcze

  • staranne przyoranie resztek pożniwnych, w których zimuje patogen,
  • stosowanie zaprawionego materiału siewnego,
  • rozszerzenie płodozmianu,zachowanie przynajmniej 2-3 letniej przerwy w uprawie roślin jednorocznych tego samego gatunku na danym stanowisku,
  • dobór odmian odpornych na chorobę.

Top