Ślaz [Malva sp.]

Roślina jednoroczna, dwuletnia lub bylina należąca do rodziny ślazowatych (Malvaceae), niepożądana z punktu widzenia upraw rolniczych. Preferuje stanowiska słoneczne i przepuszczalne. Najlepiej radzi sobie na lekkich i piaszczystych glebach, niezbyt żyznych, jednak spotkać go można również na innych stanowiskach. Jest mrozoodporny. Rozmnaża się przez nasiona lub sadzonki.

Występowanie

Ślaz występuje przede wszystkim na stanowiskach ruderalnych, do których zalicza się m.in. pola uprawne oraz przydomowe ogrody. Rośnie pospolicie również na łąkach, przydrożach, podwórkach, nieużytkach, ugorach, przychaciach, rumowiskach oraz na trawnikach.

Opis rośliny

Ślaz to roślina dorastająca do 150 cm wysokości (większość przedstawicieli ma jednak pędy płożące dorastające do 50 cm), naga lub owłosiona, z pojedynczymi lub gwiazdkowatymi włoskami o skrętoległych liściach z okrągłymi lub nerkowatymi blaszkami. Liście koloru zielonego lub brunatnozielonego o długości i szerokości do 9 cm są najczęściej dłoniasto wcinane, czasami głęboko. Nerwy główne na powierzchni górnej i nerwy ogonka mogą być fioletowe. Przylistki ślazu są trwałe lub szybko opadające, o różnych kształtach – od równowąskich po lancetowate, trójkątne i jajowate. Kwiaty ślazu są drobne, pojedyncze lub zebrane po kilka w kątach liści. Są promieniste, 5-płatkowe – wyglądem przypominające kwiaty malw, jednak są od nich nieco drobniejsze. Kwiaty zapylane są przez owady lub samopylnie. Podstawę kwiatów stanowi trójlistkowy kieliszek wraz z wolnymi działkami kielicha, które zrośnięte są u nasady. Korona wraz z 5 bladoróżowymi płatkami jest 2-3 krotnie dłuższa od kielicha. Płatki korony najczęściej są kolory białego, różowego lub purpurowego. Liczne pręciki jednopylnikowe zrośnięte są w kolumnę, która otacza słupki.

Owocem ślazu są jednonasienne rozłupki tworzące od 6 do 15 rozłupek o zaokrąglonych brzegach, które tworzą dysk wokół słupków. Są one gęsto owłosione. Nasiona ślazu są nerkowate, koloru ciemnobrunatnego. Kwitnie od czerwca do września. Owoce/nasiona ślazu zawierają ok. 21% białka i 15% tłuszczu.

Top