Żółtlica drobnokwiatowa [Galinsoga parviflora]

Jednoroczny chwast kiełkujący późną wiosną, ciepło- i światłolubny. Preferuje gleby świeżo uprawione, piaszczyste do gliniastych, z wysoką zawartością substancji pokarmowych – w szczególności azotu. Lokalnie występuje w dużym nasileniu również na glebach bogatych w próchnicę. Pod koniec XVIII w. pojawiła się jako roślina zdziczała, pochodząca z paryskiego ogrodu botanicznego.

Występowanie

Kukurydza, buraki, ziemniaki, rośliny strączkowe, rzepak jary

Opis rośliny

Liścienie małe, maczugowate na końcu ścięte, w środku lekko wgłębione. Liście właściwe ułożone naprzeciwlegle, delikatnie ząbkowane, lekko błyszczące ale skąpo owłosione. W przeciwieństwie do liści dolnych, górne mają bardzo krótkie ogonki względnie są prawie siedzące. Nasiona jajowate, pokryte krótkimi szczeciniastymi włoskami. Każda roślina wytwarza 5000-30 000 nasion, które przez ponad 11 lat zachowują w glebie zdolność kiełkowania. Temperatura kiełkowania od 5-7°C, optymalna 22°C.

Top