Fiołek polny [Viola arvensis]














Jednoroczny, ozimy lub jary chwast kiełkujący przez cały rok, szczególnie silnie jesienią. Praktycznie spotykany na wszystkich glebach. Preferuje jednak gleby ubogie w wapń, średniokwaśne.
Występowanie
Zboża (szczególnie ozime), rzepak, rośliny strączkowe, kukurydza, ziemniaki
Opis rośliny
Liścienie szeroko łopatkowate, całobrzegie, z wciętym końcem, z krótkim ogonkiem . Liście na brzegach nieregularnie karbowane; dolne z długimi ogonkami, okrągławe do jajowatolancetowatych, przylistki pierzastodzielne.
Kwiaty na długich szypułach, pojedyncze, z pięcioma płatkami korony nierównej wielkości, o zróżnicowanym zabarwieniu, najczęściej białożółtawe; górne również częściowo fioletowe, najczęściej tak długie jak działki kielicha.
Na roślinie do 2500 gruszkowatych, żółtych nasion. Optymalna temperatura do kiełkowania wynosi 13°C .