Mak polny [Papaver rhoeas]








Roślina jednoroczna lub dwuletnia, wydzielająca sok mleczny, kiełkująca w jesieni i na wiosnę. Lubi świeżo uprawione, dobrze zaopatrzone w wodę, bogate w wapń i substancje pokarmowe gleby gliniaste i ilaste.
Występowanie
Zboża ozime i jare, rzepak.
Opis rośliny
Liścienie małe, wąskie, lancetowate, zaostrzone. Liście pierwsze całobrzegie, z ogonkiem, nieowłosione, następne karbowane, szczeciniasto owłosione, pierzastodzielne, górne liście najczęściej trzy - częściowe, siedzące. Kwiaty najczęściej purpurowoczerwone, z reguły z ciemną plamą w środku, pojedynczo umieszczone na łodydze. Łuskowate działki kielicha opadają podczas kwitnienia. Owoc (torebka, makówka) jest odwrotnie jajowaty, przy podstawie zaokrąglony i zawiera u każdej rośliny od 10 000 do 20 000 nasion. Są one nerkowate, o po - wierzchni siateczkowatej z zagłębieniami, ciemnobrązowe. Zachowują w glebie bardzo długo zdolność kiełkowania. Po zabiegach uprawowych związanych z odwracaniem wierzchnich warstw gleby dochodzi do masowego wystąpienia tej rośliny na polach. Kiełkowanie następuje w temperaturze 2 -13°C.