Przetacznik perski [Veronica persica]

Jednoroczny chwast najczęściej kiełkujący wiosną, przy dobrym poziomie azotu tworzy liczne pędy. Lubi próchniczne, bogate w składniki pokarmowe, wilgotne gleby gliniaste. W XIX w. zdziczał po wydostaniu się z ogrodu botanicznego. Pochodzi z Azji Mniejszej.

Występowanie

Zboża ozime, buraki, rzepak, rośliny strączkowe, ziemniaki.

Opis rośliny

Liścienie łopatkowate do trójkątnych, u góry zaokrąglone, z krótkimi ogonkami. Liście okrągławe do szeroko jajowatych. Przy podstawie prawie sercowate, brzeg grubo karbowany, z zaokrąglonymi klapami, skąpo owłosione. Kwiaty pojedyncze, z długimi, owłosionymi ogonkami, wyrastające z kątów liści, błękitnoniebieskie z białym, dolnym końcem. Nasiona około 2 mm długości, muszlowate, z silnie pomarszczoną częścią grzbietową. Każda roślina wytwarza około 50-100 nasion. W glebie zachowują zdolność kiełkowania przez ponad 50 lat. Kiełkowanie następuje w temperaturze około 2-5°C, optimum 15-25°C.

Top