Kukurydza
Kukurydza jest rośliną o szczególnej wrażliwości na zachwaszczenie. Punktowy siew w szerokich międzyrzędziach oraz bardzo wolny rozwój w początkowym okresie wegetacji stwarzają doskonałe warunki do wschodów i intensywnego rozwoju chwastów. Mogą one bardzo skutecznie konkurować z kukurydzą o wodę i składniki pokarmowe.
Brak zwalczania chwastów oznacza znaczną utratę plonu kukurydzy uprawianej na ziarno i na kiszonkę. Obecność nasion chwastów w paszy sporządzonej z kukurydzy niekorzystnie wpływa na zdrowie i produkcyjność zwierząt. Nasiona niektórych gatunków chwastów wykazują działanie trujące. Dlatego zwalczanie chwastów ma decydujące znaczenie w powodzeniu uprawy kukurydzy.
Aby zapobiec wspomnianym problemom, w BASF opracowaliśmy dwuetapową technologię ochrony herbicydowej kukurydzy.
Zwalczanie chwastów przedwschodowo
Najczęściej występujące chwasty na plantacjach w okresie przed wschodami kukurydzy to komosa biała, szarłat szorstki, rdest powojowy czy też chwastnica jednostronna. Kluczem do skutecznej ochrony przed nimi jest:
- po pierwsze, dobre przygotowanie gleby do siewu.
- po drugie, przeprowadzenie zabiegu odchwaszczającego w terminie bezpośrednio po siewie. Maksymalnie do 3 dni po nim.
Nawet jeśli po zastosowaniu herbicydu doglebowego nie osiągnięto 100% skuteczności na wszystkie gatunki chwastów, to korzyści z zabiegu są niezaprzeczalne. Rośliny kukurydzy nie muszą konkurować z intensywnie rozwijającymi się chwastami o wodę i składniki pokarmowe. Dodatkowo, przy wykonywaniu zabiegu nalistnego nie towarzyszy silna presja z ich strony.