BASF Agricultural Solutions
Rozwiązania dla Rolnictwa

Słonecznik

Wśród polskich rolników wzrasta zainteresowanie uprawą słonecznika. Warunki naturalne w przeważającej części Polski są odpowiednie dla tej rośliny.

Uprawa słonecznika w Polsce

  • okres wegetacji: 125–140 dni (w Polsce),
  • suma średnich temperatur – ok. 3000°C,
  • brak negatywnej reakcji na przymrozki do - 4°C,
  • największe zapotrzebowanie na wodę: wschody oraz okres tworzenia pąków i kwitnienia (lipiec).

Siew słonecznika

  • 20 kwietnia – 10 maja,
  • temperatura gleby na głębokości 5 cm – ok. 8°C,
  • głębokość siewu: 3–5 cm.

Słonecznik oleisty jest jedną z uprawnych form słonecznika zwyczajnego. Niełupki (nasiona) zawierają ok. 50% tłuszczu, ok. 21% białka i ok. 20% węglowodanów i 9% błonnika.

Obsada

Stanowiska lekkie i suche: 60 000–65 000 nasion/ha.

Dobre stanowiska: 65 000–70 000 nasion/ha.

Rozstaw międzyrzędzi: ok. 75 cm, można wykorzystać siewnik do kukurydzy przy zmianie tarcz.

Nawożenie

  • N – 60–80 kg/ha – pod korzeń,
  • P2 O5 – 60–80 kg/ha przed uprawą zimową,
  • K2 O kg/ha – 80–120 kg/ha – przed uprawą siewną,
  • Składniki krytyczne: K, S, Mg i B.

Stanowisko i płodozmian

  • pH 6,6-7,2,
  • różne typy gleb – w polskich warunkach roślina dosyć uniwersalna, sprawdzająca się również na słabszych stanowiskach z okresowymi niedoborami wody,
  • nie powinno się uprawiać słonecznika na stanowiskach podmokłych, ciężkich glinach i iłach oraz innych glebach zlewnych, łatwo zaskorupiających się a także na suchych piaskach,
  • przedplon: zboża, okopowe, strączkowe, motylkowe z trawami.

Zastosowanie słonecznika

  • jadalny olej słonecznikowy, wykorzystywnie do produkcji margaryny,
  • tłuszcz techniczny do produkcji m.in pokostów i kosmetyków,
  • produkcja paszy dla zwierząt (głównie makuch).

Top