Serifel®
Zwalczaj choroby biologicznie i skutecznie!
Zalety produktu
- Stosuj pewną, naturalną ochronę przeciw szarej pleśni!
- Produkuj czyste i zdrowe owoce bez nalotu i pozostałości!
- Korzystaj z niskiej dawki i wygodnego opakowania!
- Uniezależnij się od pogody, stosując w szerokim zakresie temperatur!
Dlaczego Serifel®?

Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest jedną z najczęstszych i najpoważniejszych chorób truskawki, maliny, borówki i innych roślin jagodowych. Poważne infekcje mogą wystąpić w pobliżu zbiorów. W wilgotnych warunkach 80-90% kwiatów i owoców może zostać zniszczonych w niechronionych uprawach.
Serifel® umożliwia produkcję truskawek, malin i borówek (a także porzeczek, agrest, malinojeżyn) najwyższej jakości, cechujących się możliwie niskim poziomem pozostałości. Ponadto stanowi cenne narzędzie biologiczne pomagające zwalczyć rozwój odporności.
Serifel® w uprawie roślin jagodowych można stosować do 6 razy w sezonie, od początku fazy rozwoju kwiatostanu do drugiego zbioru (zbiór późny) lub początku fazy opadania owoców (BBCH 55-89).






Jak działa Serifel®?
Substancją czynną produktu jest pożyteczna bakteria naturalnie występująca w przyrodzie Bacillus amyloliquefaciens.
1. PRODUKCJA METABOLITÓW
Serifel® niszczy zarodniki i strzępki poprzez uszkodzenie ich błon komórkowych.
2. KONKURENCJA O MIEJSCE
Serifel® kolonizuje jako pierwszy przestrzeń na roślinie.
3. KONKURENCJA O ZASOBY
Serifel® wyczerpuje zapasy składników odżywczych dla patogenów grzybowych na powierzchni rośliny.





Serifel® w uprawach warzywniczych
Serifel® można stosować także do ochrony plantacji przed szarą pleśnią, zgnilizną twardzikową oraz zieloną pleśnią w uprawach:
- pomidora,
- papryki,
- bakłażana,
- sałaty,
- szpinaku,
- pieczarek.
Serifel® w ochronie pomidora przed szarą pleśnią
Serifel® skutecznie chroni pomidor i inne warzywa psiankowate (papryka, bakłażan) przed szarą pleśnią (Botrytis cinerea).
- Stosowanie zapobiegawcze produktu Serifel® blokuje rozwój patogenu na liściach i owocach.
- Uzupełnia on program ochrony warzyw przed chorobami, zapewniając większą elastyczność na krótko przed zbiorem.
- Serifel® można stosować do 6 razy w sezonie, od fazy rozwoju kwiatostanu do fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 51-89).




Serifel® w ochronie sałaty przed szarą pleśnią i zgnilizną twardzikową.
Sałaty dotknięte przez szarą pleśń (Botrytis cinerea) i zgniliznę twardzikową (Sclerotinia sp.) mają obniżoną wartość handlową lub wymagają dodatkowego czyszczenia. Zapobiegawcze stosowanie produktu Serifel® w programach ochrony przed zbiorami i w ich pobliżu umożliwia produkcję zdrowej sałaty, cechującej się możliwie najniższymi pozostałościami.
Serifel® można stosować do 6 razy w sezonie, od fazy widocznego punktu wzrostu pierwszego liścia właściwego do osiągnięcia typowej wielkości, kształtu główek/liści (BBCH 10-49).




Serifel® w ochronie pieczarek przed zieloną pleśnią.
Zielona pleśń (Trichoderma aggressivum) jest jedną z najgroźniejszych chorób pieczarki, niemal zawsze łącząca się z mniejszą lub większą obniżką plonu, a nierzadko z jego całkowitą utratą.
Serifel® skutecznie chroni przed tą chorobą. Środek należy zastosować poprzez nasączenie podłoża w trakcie jego przygotowania – w dawce 2,5 g/100 kg podłoża.



