Zwalczaj choroby biologicznie i skutecznie!
Serifel®
Zwalczaj choroby biologicznie i skutecznie!
Zalety produktu Serifel®
- Stosuj pewną, naturalną ochronę przeciw szarej pleśni i nie tylko!
- Produkuj czyste i zdrowe owoce bez nalotu i pozostałości!
- Korzystaj z niskiej dawki i wygodnego opakowania!
- Uniezależnij się od pogody, stosując w szerokim zakresie temperatur!
Etykieta | |
---|---|
Karta charakterystyki |
Szczegóły
Ogólne
Nazwa | Serifel® |
---|---|
Formulacja | Proszek do sporządzania zawiesiny wodnej (WP) |
Substancja biologicznie czynna: | Bakteria Bacillus smyloliquefaciens szczep MBI600 – 11% |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 55 - 89 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 51 - 89 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 55 - 89 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 55 - 89 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 10 - 49 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 10 - 49 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 55 - 89 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 55 - 89 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 10 - 49 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 10 - 49 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 55 - 89 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 51 - 89 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 51 - 89 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 10 - 49 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 10 - 49 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 10 - 49 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 10 - 49 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 10 - 49 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 10 - 49 | Max. 6 zab |
Dawka | Czas stosowania | Max. liczba zabiegów w sezonie |
---|---|---|
0,5 kg/ha | BBCH 55 - 89 (pod osłonami); BBCH 61 - 89 (uprawa polowa) | Max. 6 zab |
Stosowanie
Informacje ogólne
Ogólne
Nazwa | Serifel® |
---|---|
Formulacja | Proszek do sporządzania zawiesiny wodnej (WP) |
Substancja biologicznie czynna: | Bakteria Bacillus smyloliquefaciens szczep MBI600 – 11% |
Zalecana dawka
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 55 - 89 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 51 - 89 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 55 - 89 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 55 - 89 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 10 - 49 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 10 - 49 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 55 - 89 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 55 - 89 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 10 - 49 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 10 - 49 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 55 - 89 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 51 - 89 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 51 - 89 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 10 - 49 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 10 - 49 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 10 - 49 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 10 - 49 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 10 - 49 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 10 - 49 |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dawka |
0,5 kg/ha |
Czas stosowania |
BBCH 55 - 89 (pod osłonami); BBCH 61 - 89 (uprawa polowa) |
Max. liczba zabiegów w sezonie |
Max. 6 zab |
Dlaczego Serifel®?

Biologiczny fungicyd Serifel® umożliwia produkcję owoców jagodowych i warzyw najwyższej jakości, cechujących się możliwie niskim poziomem pozostałości lub ich brakiem. Chroni uprawy przed takimi chorobami jak szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, alternarioza, zielona pleśń i wiele innych.
Zabezpiecz uprawy naturalnie z Serifel®
Środek biologiczny Serifel® zakłóca kiełkowanie zarodników, hamuje rozwój grzybni oraz wytwarza substancje antagonistyczne wobec patogena. Można go stosować zarówno przed zbiorami, jak i w trakcie. Naturalny skład sprawia, że owoce i warzywa nie wymagają zachowania okresu karencji po aplikacji. Są również wolne od pozostałości i zabrudzeń.

Serifel® – trójtorowy mechanizm działania
Substancją czynną środka Serifel® jest pożyteczna bakteria naturalnie występująca w przyrodzie – Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI600. Zapewnia ona ochronę upraw na 3 płaszczyznach.
1. Produkcja przeciwgrzybowych metabolitów
Serifel® niszczy zarodniki i strzępki poprzez tworzenie fizycznych uszkodzeń w błonach komórkowych patogenów.
Środek biologiczny rozwija się na powierzchni rośliny, namnażając komórki produkujące metabolity, które rozprzestrzeniają się, tworząc „strefę wyłączenia”, gdzie zarodniki patogenów nie mogą kiełkować, a ich komórki rosnąć i namnażać się.
2. Konkurencja o miejsce
Biologiczny fungicyd Serifel® kolonizuje przestrzeń na roślinie jako pierwszy, wyłączając patogeny z powierzchni;
3. Konkurencja o zasoby
Serifel® wyczerpuje zapasy składników odżywczych na powierzchni rośliny, ograniczając patogenom dostęp do pokarmu.

Szara pleśń w uprawach jagodowych - pod osłonami i w gruncie – pokonaj ją z Serifel®
Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest jedną z najczęstszych i najpoważniejszych chorób truskawki, maliny, borówki i innych roślin jagodowych. Poważne infekcje mogą wystąpić w pobliżu zbiorów. W wilgotnych warunkach 80-90% kwiatów i owoców może zostać zniszczonych w niechronionych uprawach.
Preparat biologiczny Serifel® skutecznie radzi sobie z ochroną upraw jagodowych przed tą chorobą.
Serifel® w uprawach owocowych
Serifel® można stosować także do ochrony plantacji przed szarą pleśnią, zgnilizną twardzikową oraz zieloną pleśnią w uprawach:
Czereśni;
Wiśni;
Śliwy;
Moreli;
Brzoskwini;
Nektaryny.
Serifel® w uprawach warzywniczych - pod osłonami i w gruncie
Serifel® można stosować także do ochrony plantacji przed szarą pleśnią, zgnilizną twardzikową oraz zieloną pleśnią w uprawach:
- pomidora;
- papryki;
- bakłażana;
- sałaty;
- szpinaku,
- pieczarek,
- ogórka;
- cukini;
- kapusty;
- brokuła;
- kalafiora;
- rzodkiewki;
- rzodkiewki;
- cebuli;
- czosnku.
Serifel® w uprawach rolniczych
Serifel® można stosować także do ochrony plantacji przed szarą pleśnią, zgnilizną twardzikową oraz zieloną pleśnią w uprawach:
- Soi;
- Grochu;
- Fasoli;
- Sorgo.
Serifel® w ochronie pomidora przed szarą pleśnią
Stosowanie zapobiegawcze preparatu Serifel® blokuje rozwój szarej pleśni (Botrytis cinerea) na liściach i owocach warzyw psiankowatych. Uzupełnia on program ochrony warzyw przed chorobami, zapewniając większą elastyczność na krótko przed zbiorem. Biologiczny fungicyd można stosować do 6 razy w sezonie – od fazy rozwoju kwiatostanu do fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 51–89).
Serifel® w ochronie sałaty przed szarą pleśnią i zgnilizną twardzikową.
Sałaty dotknięte przez szarą pleśń (Botrytis cinerea) i zgniliznę twardzikową (Sclerotinia sp.) mają obniżoną wartość handlową lub wymagają dodatkowego czyszczenia. Zapobiegawcze stosowanie środka na szarą pleśń Serifel® w programach ochrony przed zbiorami i w ich pobliżu umożliwia produkcję zdrowej sałaty, cechującej się możliwie najniższymi pozostałościami.
Biologiczny fungicyd Serifel® można stosować do 6 razy w sezonie – od fazy widocznego punktu wzrostu pierwszego liścia właściwego do osiągnięcia typowej wielkości, kształtu główek/liści (BBCH 10–49).
Serifel® w ochronie pieczarek przed zieloną pleśnią.
Zielona pleśń (Trichoderma aggressivum) jest jedną z najgroźniejszych chorób pieczarki, niemal zawsze łącząca się z mniejszą lub większą obniżką plonu, a nierzadko z jego całkowitą utratą.
Biologiczny fungicyd Serifel® skutecznie chroni przed tą chorobą. Środek należy zastosować poprzez nasączenie podłoża w trakcie jego przygotowania – w dawce 2,5 g/100 kg podłoża.
Czynniki wpływające na skuteczność biofungicydu Serifel®
Serifel® produkuje największe ilości surfkatyny we wszystkich testowanych temperaturach.
Biologiczny środek grzybobójczy Serifel® produkuje najwięcej ituryny w umiarkowanej temperaturze i jak jedyny produkuje ją w warunkach niższych temperatur.
Pytania i odpowiedzi
Jak działa środek Serifel®?
Serifel® to biologiczny fungicyd, który zakłóca kiełkowanie zarodników, hamuje rozwój grzybni patogena oraz wytwarza przeciwgrzybowe metabolity.
Serifel® – substancja czynna
Preparat mikrobiologiczny Serifel® zawiera pożyteczną bakterię naturalnie występująca w przyrodzie – Bacillus amyloliquefaciens, która chroni uprawy przed chorobami grzybowymi.
Zalety preparatu mikrobiologicznego Serifel®
Serifel® działa trzytorowo, chroniąc uprawy przed szerokim spektrum chorób grzybowych. Po aplikacji nie jest wymagany okres karencji, a owoce i warzywa nie wykazują pozostałości.
Jak stosować środek Serifel®?
Biologiczny fungicyd Serifel® jest przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnego lub ciągnikowego opryskiwacza polowego lub ręcznego opryskiwacza plecakowego, a w przypadku pieczarki należy dodać przygotowany roztwór w czasie przygotowywania podłoża, po zastosowaniu dokładnie wymieszać z podłożem.
Serifel® – dawkowanie
Zalecana dawka środka biologicznego Serifel® wynosi 0,5 kg/ha, a w przypadku pieczarki uprawianej w pomieszczeniach – 2,5 g/100 kg podłoża.
Kiedy stosować biologiczny fungicyd Serifel®?
Preparat mikrobiologiczny Serifel® należy stosować zapobiegawczo – przed wystąpieniem pierwszych objawów choroby.
W jakich uprawach można stosować środek mikrobiologiczny Serifel®?
Preparat Serifel® jest przeznaczony do ochrony fungicydowej truskawki w uprawie polowej, porzeczki, agrestu, maliny i borówki w uprawie w szklarni i pod osłonami, sałaty głowiastej, roszponki, cykorii sałatowej, endywii, szpinaku, gorczycznika wiosennego, sałaty kompasowej, pieprzycy siewnej i rokietty siewnej w uprawie w szklarni i pod osłonami, pomidora, papryk i bakłażana w uprawie w szklarni i pod osłonami, a także pieczarki w pomieszczeniach i roślin ozdobnych cebulowych i bulwiastych w uprawie polowej.
Ponadto środek stosować można w następujacych uprawach:
- Pszenica orkisz
- Mak lekarski, len zwyczajny uprawiany na nasiona, gorczyca biała, rzepak jary, słonecznik zwyczajny
- Konopie siewne uprawiane na włókno, len zwyczajny uprawiany na włókno
- Koniczyna, lucerna, nostrzyk biały, bobik, łubin wąskolistny, łubin biały, łubin żółty, wyka siewna, seradela, esparceta siewna uprawiane na nawóz zielony
- Gryka zwyczajna
- Chmiel
- Groch zwyczajny polny, groch zwyczajny siewny, groch zielony cukrowy, groch zielony łuskowy, soczewica jadalna, ciecierzyca pospolita, fasola zwyczajna, fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, bób, łubin wąskolistny, łubin żółty, łubin biały
- Soja
- Miskant
- Sorgo zwisłe
- Proso zwyczajne
- Cykoria sałatowa (w uprawie polowej)
- Cykoria sałatowa (przechowywanie korzeni przed rozpoczęciem pędzenia; pędzenie)
- Cykoria korzeniowa (w uprawie polowej)
- Sałata, endywia, szpinak, burak liściowy, portulaka warzywna, cykoria sałatowa, roszponka
- warzywna, rukola (w uprawie polowej)
- Sałata głowiasta, endywia, szpinak, burak liściowy, portulaka warzywna, cykoria sałatowa,
- roszponka warzywna, rukola – produkcja rozsady (uprawa pod osłonami)
- Sałata, endywia, szpinak, cykoria sałatowa, roszponka warzywna, rukola (uprawa pod osłonami)
- Burak liściowy, portulaka warzywna (uprawa pod osłonami)
- Arbuz, melon, dynia zwyczajna (uprawa pod osłonami)
- Ogórek, cukinia (uprawa pod osłonami)
- Ogórek, cukinia, dynia zwyczajna, melon (w uprawie polowej)
- Kapusta głowiasta, kapusta brukselka, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż - produkcja rozsady
- (uprawa pod osłonami)
- Kapusta głowiasta, kapusta brukselka, kapusta pekińska, jarmuż (w uprawie polowej)
- Kalarepa (w uprawie polowej)
- Kalafior, brokuł (w uprawie polowej)
- Rzodkiew, rzodkiewka (w uprawie polowej)
- Rzodkiew, rzodkiewka (uprawa pod osłonami)
- Pietruszka, pasternak zwyczajny (w uprawie polowej)
- Brukiew, topinambur, seler korzeniowy, skorzonera, salsefia, chrzan pospolity (w uprawie
- polowej)
- Cebula (w uprawie polowej)
- Czosnek pospolity, szalotka (w uprawie polowej)
- Cebula siedmiolatka, por (w uprawie polowej)
- Szparagi (w uprawie polowej)
- Seler naciowy (w uprawie polowej)
- Karczoch zwyczajny, karczoch hiszpański (w uprawie polowej)
- Rabarbar (w uprawie polowej)
- Fenkuł (w uprawie polowej)
- Pigwa pospolita, nieszpułka zwyczajna
- Grusza
- Czereśnia, wiśnia, śliwa, morela
- Brzoskwinia, nektaryna
- Porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, agrest, borówka wysoka, borówka, brusznica, borówka czarna, żurawina, jagoda kamczacka, róża z przeznaczeniem na jadalne kwiaty i owoce (w uprawie polowej)
- Morwa, aktinidia ostrolistna, aktinidia pstrolistna, bez czarny, aronia, rokitnik zwyczajny (w uprawie
- polowej)
- Malina, jeżyna (w uprawie polowej)
- Malinojeżyna (w uprawie polowej)
- Winorośl (uprawa pod osłonami)
- Winorośl (w uprawie polowej)
- Leszczyna pospolita, kasztan jadalny, orzech włoski
- Rośliny zielarskie (w uprawie polowej)
- Rośliny zielarskie (uprawa pod osłonami)
- Rośliny szkółkarskie ozdobne, rośliny szkółkarskie leśne (uprawa pod osłonami)
- Rośliny ozdobne cebulowe i bulwiaste (uprawa pod osłonami)
- Rośliny ozdobne cebulowe i bulwiaste (w uprawie polowej)
- Rośliny ozdobne - byliny (uprawa pod osłonami)
- Rośliny ozdobne - byliny (w uprawie polowej)
- Rośliny ozdobne - rośliny doniczkowe, rośliny na kwiat cięty oraz zieleń ciętą, rośliny pnące,
- wrzosy, róże, ozdobne krzewy liściaste i iglaste, ozdobne drzewa iglaste i rośliny żywopłotowe (w uprawie polowej)
- Plantacje drzewek bożonarodzeniowych (w uprawie polowej)
- Rośliny szkółkarskie leśne (w uprawie polowej)
- Plantacje traw uprawianych na nasiona (z wyjątkiem życicy trwałej)
Okres karencji przy używaniu preparatu mikrobiologicznego Serifel®
Okres karencji w przypadku stosowania biologicznego fungicydu Serifel® nie jest wymagany.
Na jakie choroby grzybowe działa Serifel®?
Preparat mikrobiologiczny Serifel® chroni rośliny przed szarą pleśnią, zieloną pleśnią i zgnilizną twardzikową.
Fungicyd biologiczny Serifel® – dostępne opakowania
Preparat na mączniaka Serifel® jest dostępny w opakowaniu o pojemności 0,5 kg.
Cena środka Serifel®
Koszt Serifel® jest uzależniony od dostawcy i wielkości wybranego opakowania. Cenę można poznać, kontaktując się ze swoim dostawcą.
Gdzie kupić biologiczny fungicyd Serifel®?
Preparat mikrobiologiczny Serifel® można zakupić u autoryzowanych dystrybutorów. Ich liste znaleźć można tutaj .