Alternarioza naci marchwi [Alternaria dauci]
Występowanie i znaczenie
Szerokie rozpowszechnienie w głównych rejonach uprawy marchwi. Infekcje powodowane przez grzyby z rodzaju Alternaria dauci mogą wpływać pośrednio na wielkość plonu i powodować spadek jakości smakowej marchwi, a także jej gorsze przechowywanie.
Okres wykrywania
Podczas całego okresu wegetacji, ze szczególnym uwzględnieniem okresów z temperaturą powyżej 20°C przy umiarkowanej wilgotności powietrza, najczęściej od maja do września.
Obraz choroby
Pierwsze objawy pojawiają się po 1 do 4 dni od infekcji. Rozwój choroby przebiega stopniowo, a objawy z czasem postępują ku górze. Pierwsze symptomy alternariozy naci marchwi zaobserwować można na dolnych, najstarszych liściach oraz ogonkach liściowych w postaci drobnych plamek barwy brązowo-czarnej. W późniejszym stadium ilość plam zwiększa się, stopniowo zlewając się ze sobą, a infekcji ulegają również najmłodsze liście, co prowadzi do stopniowego zasychania naci i utraty jakości korzeni. Z kolei na korzeniach objawy choroby najczęściej uwidaczniają się podczas długiego przechowywania i widoczne są w postaci suchych plam barwy brunatno-czarnej.
Patogen może infekować również siewki, przyczyniając się do powstawania zgorzeli. Zarodniki przenoszone są przez wiatr i wodę oraz na sprzęcie, który wykorzystywany jest do uprawy marchwi.
Wzmożone występowanie
- jednostronny płodozmian,
- zainfekowany materiał siewny,
- resztki pożniwne,
- uprawa na terenach podmokłych.
Agrotechniczne działania zapobiegawcze
- stosowanie zaprawionego, kwalifikowanego materiału siewnego,
- wybór odmian o wysokiej tolerancji na chorobę,
- przestrzeganie przynajmniej 3–4 letniej przerwy w uprawie marchwi na tym samym stanowisku,
- unikanie uprawy marchwi na terenach podmokłych oraz na glebach ciężkich,
- zachowanie ostrożności podczas zbioru, aby nie uszkodzić korzeni,
- staranne, głębokie przyoranie resztek roślinnych na polu,
- eliminacja chwastów, które stanowią źródło infekcji na kolejny sezon.