Gorczyca polna [Sinapis arvensis]








Jednoroczna roślina jara, z krótkim korzeniem palowym. Preferuje dobre, bogate w wapń gleby dobrze zaopatrzone w składniki pokarmowe.
Występowanie
Zboża jare, rzepak jary, rośliny strączkowe.
Opis rośliny
Liścienie odwrotnie sercowate, szerokie, silne, wcięte na wierzchołku, z ogonkiem. Liście jajowato wydłużone, dolne z ogonkami, wcięte; górne najczęściej bez ogonków (siedzące), ząbkowane.
Kwiaty siarkowożółte, działki kielicha ułożone poziomo (ważna cecha różnicująca od rzodkwi świrzepy: rzodkiew podnosi, gorczyca opuszcza działki kielicha).
Łuszczyny wielonasienne, między nasionami przewężone i łamiące się.
Nasiona kuliste, gładkie, czarnobrązowe i ze względu na zawartość oleju zachowują długo w glebie zdolność kiełkowania (ponad 35 lat).
Jedna roślina wytwarza około 1000 nasion. Temperatura kiełkowania 2-25°C.