BASF Agricultural Solutions
Rozwiązania dla Rolnictwa

Kontakt

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe, takie jak soja, fasola, groch i inne, odgrywają znaczącą rolę w produkcji rolnej. Ich uprawa (szczególnie soi) daje wiele korzyści.

Nasiona roślin strączkowych posiadają aż 23–44% białka w nasionach (w tym kluczowych aminokwasów), a dla porównania zboża: tylko 9–13% białka. Sprawia to, że są one niezastąpione w wielu gałęziach przemysłu, zwłaszcza spożywczego, paszowego czy przetwórczego. Przykładowo pasze dla zwierząt oparte są głównie na białku roślinnym z soi.

Dzięki zastosowaniu szczepionek bakteryjnych rośliny strączkowe wytwarzają dużą liczbę brodawek, więc nie ma konieczności używania wysokich dawek nawozów azotowych w ich uprawie. Po zebraniu soi, ok. 50–150 kg N/ha pozostaje w ziemi, dlatego jest ona kluczową rośliną w płodozmianie.

BASF ma bogate doświadczenie związane z roślinami strączkowymi. Od wielu lat pozostaje liderem

w zakresie innowacyjnych środków ochrony roślin. Na całym świecie oferuje rolnikom kompleksowe rozwiązania chwastobójcze: od przedwschodowych po powschodowe. Teraz wprowadzamy nowość Corum®, którą szczególnie polecamy Państwa uwadze.

Dodatkowo firma BASF poszerzyła swoje portfolio o inokulanty, aby zapewnić producentom roślin strączkowych kompleksową ochronę upraw od siewu po zbiory.

Top