BASF Crop Protection Polska

Ochrona roślin strączkowych preparatami BASF

Rośliny strączkowe, takie jak soja, fasola, groch i inne, odgrywają znaczącą rolę w produkcji rolnej. Ich uprawa (szczególnie soi) daje wiele korzyści.

Nasiona roślin strączkowych posiadają aż 23–44% białka w nasionach (w tym kluczowych aminokwasów),
a dla porównania zboża: tylko 9–13% białka. Sprawia to, że są one niezastąpione w wielu gałęziach przemysłu, zwłaszcza spożywczego, paszowego czy przetwórczego. Przykładowo pasze dla zwierząt oparte są głównie na białku roślinnym z soi.

Dzięki zastosowaniu szczepionek bakteryjnych rośliny strączkowe wytwarzają dużą liczbę brodawek, więc nie ma konieczności używania wysokich dawek nawozów azotowych w ich uprawie. Po zebraniu soi, ok.
50–150 kg N/ha pozostaje w ziemi, dlatego jest ona kluczową rośliną w płodozmianie.

BASF ma bogate doświadczenie związane z roślinami strączkowymi. Od wielu lat pozostaje liderem
w zakresie innowacyjnych środków ochrony roślin. Na całym świecie oferuje rolnikom kompleksowe rozwiązania chwastobójcze: od przedwschodowych po powschodowe. Teraz wprowadzamy nowość Corum®, którą szczególnie polecamy Państwa uwadze.

Dodatkowo firma BASF poszerzyła swoje portfolio o inokulanty, aby zapewnić producentom roślin strączkowych kompleksową ochronę upraw od siewu po zbiory.

Tomasz Jaskulski

Regionalny Doradca Agronomiczny

+48 601 759 936

tomasz.jaskulski@basf.com

Marcin Chojecki

Crop Manager vegetables and potato

+48 601 759 958

marcin.chojecki@basf.com

Basagran® 480 SL

Długo oczekiwany powrót

Corum® 502,4 SL

Najinteligentniejsze rozwiązanie dla wysokiego plonu soi

Stomp® Aqua 455 CS

Skuteczność, którą znasz.

HiStick® Soy

Szczepionka bakteryjna do nasion soi.

HiStick® Alfalfa

Szczepionka bakteryjna do nasion lucerny i koniczyny.

HiStick® Lupin

Szczepionka bakteryjna do nasion łubinów i seradeli.

Focus® Ultra 100 EC

Problem chwastów zamknięty błyskawicznie

Vizura®

Inhibitor nitryfikacji

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.