Środek grzybobójczy do warzyw
Choroby grzybowe są nieustannym towarzyszem uprawy warzyw . Zmiany klimatyczne sprzyjające częstszemu i szybszemu pojawianiu się zagrożeń oraz restrykcje w kwestii stosowania kolejnych substancji aktywnych zdecydowanie utrudniają prowadzenie ochrony. Wybierając fungicydy , pamiętajmy zatem, że powinien się on cechować wysoką efektywnością przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa dla konsumentów.
Ochrona roślin warzywnych przed chorobami grzybowymi
Wegetacja warzyw obarczona jest dużym ryzykiem infekcji ze strony patogenów . Patogeny grzybowe są bowiem ogromną grupą organizmów mogących infekować nasze uprawy. Obecność wysokich wilgotności i temperatury sprawia, że zagrożenie chorobami wzrasta.
Zdrowotność roślin warzywnych ważna jest już od początku ich wzrostu, dlatego środek grzybobójczy na pomidory czy inne warzywa należy stosować nie tylko zapobiegawczo, ale również interwencyjnie. Choroby grzybowe zagrażają tego typu uprawom przez cały okres wegetacji, a dodatkowo w czasie przechowywania warzyw.
Patogeny zarówno atakują części zielone i owoce, jak i są problemem strefy korzeniowej warzyw.Ochrona roślin warzywnych polega przede wszystkim na zapobieganiu infekcji. W przypadku pojawienia się chorób ochronę należy rozszerzyć o działanie interwencyjne, np. poprzez oprysk grzybobójczy.
Grzybobójcze środki ochrony roślin wspomagające zdrowie warzyw
Odpowiedni dobór fungicydu jest częścią efektywnej walki z chorobami. Oprysk grzybobójczy, jeśli zostanie przeprowadzony w odpowiednim momencie, może uratować plon. Ochrona fungicydowa to wszak główna gałąź zdrowotności roślin.
Jednym z determinantów utrzymania plantacji wolnych od patogenów jest ochrona plonu, drugim – oczekiwania konsumentów dotyczące jakości warzyw. Docelowy fungicyd powinien się zatem cechować wysoką aktywnością w kierunku zwalczanych chorób. Powinien działać selektywnie i nie stanowić zagrożenia dla organizmów żywych i środowiska.
Z uwagi na konieczność wykonania kilku zabiegów w celu uzyskania skutecznej ochrony warzyw należy pamiętać o rotacji mechanizmów działania i wybierać rozwiązania umożliwiające realizację planów strategii antyodpornościowej – szczególnie jeśli chodzi o środek grzybobójczy na pomidory oraz inne warzywa.
Ochrona warzyw – środek grzybobójczy na pomidory i ogórki
Scala® jest środkiem z podwyższoną zawartością substancji aktywnej, a unowocześniona formulacja zapewnia wysoką skuteczność w szerokim zakresie temperatur (5–20°C). Środek jest unikalny z powodu redystrybuowania substancji aktywnej przez efekt rozprzestrzeniających się oparów, co gwarantuje jego działanie w miejscach trudno dostępnych i na nowych przyrostach.
Oprysk grzybobójczy fungicydem Scala® pozytywnie wpływa na plonowanie pomidora i polepszenie cech jakościowych owoców, między innymi ich jędrności. Jednocześnie warto nadmienić, że pojawienie się omawianego środka grzybobójczego na pomidory i ogórki na rynku wzbogaciło gamę rozwiązań w ochronie warzyw, co wspomaga zapobieganie odporności patogenów na substancje czynne i daje skuteczniejszą ochronę plonów.
Jaki środek grzybobójczy na pomidory i ogórki wybrać?
Innym doskonałym rozwiązaniem do ochrony pomidora jest środek grzybobójczy na pomidory i ogórki Dagonis® , przeznaczony do walki z alternariozą i mączniakiem prawdziwym .
Działanie Dagonis® oparte jest na dwóch substancjach aktywnych: Xemium® i difenokonazolu. Substancja Xemium® to prawdziwy kameleon – ma zdolność dopasowywania swojej struktury molekularnej do różnych środowisk. Efekt ten umożliwia szybsze i skuteczniejsze w porównaniu do innych substancji czynnych dotarcie do dehydrogenazy bursztynianowej. Dzięki temu preparat Dagonis® tworzy warstwę gwiaździstych kryształków, trwale zagnieżdżonych w warstwie woskowej, które z udziałem rosy lub opadów deszczu są stopniowo aktywowane i zachowują działanie nawet przez 4 tygodnie dłużej niż standardowe preparaty.
Wybór środka Dagonis® umożliwia kompleksowe działanie grzybobójcze na każdym etapie rozwoju patogenów, także tych zachodzących już w głębszych warstwach tkanek. Właściwości preparatu i synergia zawartych w nim substancji aktywnych sprawiają, że jest to wielofunkcyjne i skuteczne rozwiązanie w ochronie warzyw i truskawki . Środek grzybobójczy na pomidory Dagonis® zapewnia przy tym najwyższe bezpieczeństwo dla konsumentów z uwagi na brak pozostałości.
Preparaty grzybobójcze na warzywa – instrukcja stosowania
1. Dobierz fungicyd do zagrożenia.
2. Aplikuj środek grzybobójczy w odpowiedniej dawce i fazie rozwojowej uprawianych roślin.
3. Pamiętaj o okresie karencji:
- malina, jeżyna, porzeczka biała, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, borówka wysoka, agrest, truskawka, ogórek, cukinia, kabaczek, patison, dynia piżmowa, dynia olbrzymia, dynia zwyczajna, pomidor, bakłażan, psianka melonowa (pepino), papryka – 3 dni;
- jabłko, gruszka, pigwa, nieszpułka, świdośliwa – 7 dni;
- cebula, por, sałata, endywia, rukola, roszponka warzywna, rośliny zielarskie – 14 dni;
- marchew – 21 dni;
- winogrono – 28 dni;
- rośliny ozdobne, rośliny szkółkarskie ozdobne, rośliny szkółkarskie leśne – nie dotyczy;
- truskawka – 1 dzień;
- pomidor, ogórek, cukinia, melon, dynia, papryka – 3 dni;
- groch zwyczajny, marchew, pietruszka korzeniowa, burak ćwikłowy, seler zwyczajny, chrzan, słonecznik bulwiasty (topinambur), pasternak, rzodkiewka, salsefia, brukiew rzepa, kozłek lekarski (uprawa na korzeń do naparów ziołowych) – 7 dni;
- sałata, endywia, roszponka, rukola, por, cebula szczypiorowa, brokuł, kalafior, kapusta głowiasta, brukselka – 14 dni;
- cykoria – 21 dni.
- stosowanie środka w rekomendowanych dawkach;
- aplikowanie preparatów naprzemiennie z innymi środkami grzybobójczymi, zawierającymi substancje czynne z innych grup chemicznych i o odmiennym mechanizmie działania;
- niewykorzystywanie fungicydów zawierających substancje czynne z grupy anilinopyrimidyn (wg FRAC grupa 9) częściej niż 4-krotnie w sezonie wegetacyjnym;
- wybór preparatów zawierających substancje czynne z grupy SDHI (wg FRAC grupa 7) maksymalnie do połowy przewidzianych do wykonania w sezonie zabiegów, przy czym środki te nie powinny być stosowane częściej niż 2-krotnie po sobie.